Nadenken over een testament

Denk na over een testament

Een testament, maar daar ben ik toch veel te jong voor? Nee hoor, want ook als je jong bent heeft een testament nut. Want bedenk eens goed wat er met je bezittingen gebeurt als je er plots niet meer bent. Krijgt je geliefde, waar je al jaren mee samenwoont, eigenlijk wel wat? En ben je alleen? Ook dan heeft het zin om eens na te denken over een testament. Misschien wil je namelijk wel wat nalaten aan die vereniging waar je elke week zoveel plezier beleeft. Of aan een goed doel.

In je leven komen heel wat momenten voorbij waarbij het loont om eens goed over je testament na te denken. Als je gaat samenwonen bijvoorbeeld. Je eerste kind. Of na winst in de loterij. Wat is jouw testamentmoment?

Testament: waar moet ik aan denken?

Goede voorbereiding Met een testament maakt u uw eigen keuzes. Die zijn afhankelijk van uw persoonlijke situatie. De checklist kan u hierbij helpen. Neem hiervoor de tijd.

Wilsbekwaam zijn Iedereen vanaf 16 jaar kan een testament laten opstellen. Een voorwaarde: u moet wilsbekwaam zijn. Dat betekent dat u de gevolgen van uw testament begrijpt.

Executeur benoemen Een executeur zorgt dat uw erfenis netjes wordt afgewikkeld en handelt namens alle erfgenamen. Denk alvast na over wie wat moet doen.

Digitale erfenis Het is goed om uw digitale leven in kaart te brengen: uw e-mail, sociale media, foto’s en bestanden. Uw erfgenamen kunnen dan alles netjes afsluiten volgens uw wensen.

Naar de notaris Voor een testament moet u naar de notaris. Bereid u goed voor en bespreek uw wensen. De notaris kan u adviseren over de (fiscale) gevolgen voor uw erfgenamen.

‘Een testament? Daar ben ik nog niet echt mee bezig!’

Ben ik al toe aan een testament?

Met een testament bepaalt u zelf wat er met uw bezittingen moet gebeuren na uw overlijden. De vragen in de checklist helpen u na te denken over de mogelijkheden van uw testament en wat u belangrijk vindt. Ga er even rustig voor zitten en vul de checklist in.

 

Goed om te weten

  • Geen testament

Een testament is niet verplicht. Is er geen testament, dan bepaalt de wet wie uw erfgenamen zijn en welk deel zij erven. Wie dit zijn, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

  • Testament is privé

Wat in uw testament staat, hoeft niemand te weten. Ook uw partner en kinderen niet. Het is geheim. De notaris heeft geheimhoudingsplicht: hij praat dus met niemand over uw testament. Natuurlijk kunt u zelf wel besluiten het testament toch aan iemand te laten lezen.

  • Echtpaar twee testamenten

Een testament is een persoonlijk document. Het is niet mogelijk samen met uw partner een testament op te stellen. Ieder maakt een eigen testament. Tip: ga naar dezelfde notaris als u dingen gezamenlijk wilt regelen, bijvoorbeeld voor de kinderen.

 

Bron: www.notaris.nl